ibrahim beyazoğlu

Fotoğrafım
Famagusta, Cyprus
Kazandığı araştırma bursuyla , 2013 ve 2014 yıllarında Leeds Üniversitesi Tarih Bölümü'nde postkolonyal tarih konulu doktora araştırmaları gerçekleştirdikten sonra  adaya döndü. Doğu Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde doktor unvanı ile çalışmalarına devam ediyor. 2007- 2011 yılları arasında adada Türkçe ve İngilizce gazetecilik yaptı. KIBRIS gazetesi ve Cyprus Today gibi kurumlarda akredite gazeteci olarak çalıştı. Ayrıca muhtelif gazetelerde kısa süreli serbest ve edebi gazetecilik deneyimine de sahiptir. Cynthia Cockburn, Alberto Manguel, Tariq Ali, Thanos Veremis, Rebecca Bryant, Yiannis Papadakis, Hugh Pope, Susan Dente-Ross, Tanıl Bora, Prakash Kona ve Alecos Christakis ve Vatikan Maslahatgüzarı Umberto Barato, Osman Akınhay, Ömer Laçiner gibi isimlerle söyleşiler gerçekleştirdi.

28 Aralık 2014 Pazar

2014'ün en iyi 10 Kitabı



2014'ün en iyi 10 kitabı şu bağlamlar ve koşullar göz önüne alarak değerlendirildiğinde, liste biraz daha açıklayıcı olabilir:

- 2014 hayatımda geçirdiğim en kötü yıldı. Hiç olmadığı kadar, kabuslarla örülü uğursuz bir yıldı. 2015'e kabuslarla gireceğimi pekala varsayabilirim.

- Yaptığım bütün okumalar arasından liste çıkarmak zor oldu. Deli gibi silip tekrar yazdım. Zaten olayıngüzelliği biraz da burada. Dışarıda bıraktığım kitaplara ben de şaşırdım.  Bu yaptığım listeden emin hala emin değilim. Zaten son tahlil veya nihai liste diye bir şey olmadığı aklı başında herkesin malumudur.

- Liste çıkarırken ağırlığı edebi eserlere, biyografilere, oyunlara veya tarihsel anlatılara  verdim. Deneme veya "teori" kabilinden metinlere yer vermedim.

- Kıbrıs'tan veya Kıbrıs'la alakalı hiçbir kitaptan bu sene de bahsetmedim. Kötü kitaplar olduğundan değil. Genelde zorunluluktan ötürü Kıbrıs'la ilgili kitaplara maruz kalıyorum. Yani kendi irademle okuduğum kitaplar değil. Bugün Kıbrıs hiç olmadığı tatsız ve onu konu alan kitaplar malum: angarya. Kimse zoraki kitap okumayı hak etmez.

- William Burroughs dışında sadece Kıbrıs'ta okuduğum kitaplara yer verdim. İyi bir kitap her yerde ve her şartta kendini okutabiliyormuş demek ki.

- Genelde liste çıkaranlar yalnızca o yıl yayımlanan kitapların listesini çıkarırlar. Tuhaf bir görev duygusu. Kerameti kendinden müteşekkil de ondan herhalde.

- Aynı yazara bir defadan fazla yer vermedim. Yoksa bazı yazarlara tanıdığım kredi çok daha yüksektir.

- Kitapların hepsini yatakta gece lambasının altında okudum.

1. Boris Pasternak. Doktor Jivago

2. Mark Mazower. Selanik: Hayaletler Şehri - Hristiyanlar, Müslümanlar ve
Yahudiler

3. Jorge Luis Borges. Kum Kitabı

4. Anton Çehov. Vişne Bahçesi

5. Kurt Vonnegut. Gece Ana

6.  Giuseppe Fiori . Antonio Gramsci

7. Gesinoviç. Pugaçef Ayaklanması

8. Samet Ağaoğlu. Babamın Arkadaşları

9. William S. Burroughs. Naked Lunch


10. Halil Turhanlı. Tuhaf Günler Peşimizde